Kost og Ernæring

Historien om chiafrø

Jeg er blevet utrolig glad for chiafrø på det sidste, og min begejstring vil ingen ende tage, fordi jeg får hele tiden mere viden om disse små mirakelfrø 🙂

Kender I chia? Ved I hvor chia stammer fra?

Jeg har lavet lidt research og tænkte at der måske er andre, ligesom jeg, der synes at det er sjovt at kende til historien bag de madvarer vi bruger i hverdagen og de superfruits, som er begyndt at blive trendy de sidste par år.

chia-heart

Chia stammer fra Mexico og Guatemala og er i familie med krydderurterne salvie og mynte. Chia planten stammer helt tilbage til 2.600 f. Kr.

Navnet chia stammer fra mayaernes ord for styrke. Mayaindianerne blandede dem med vand til nærende drikke, brød og grød. Frøene var sammen med majs, bønner og amarant grundkost i den gamle mayakultur. De var vigtig benzin for løbere, rejsende og krigere, og budbringere kunne efter sigende løbe hele dagen på en lille håndful chiafrø. Det siges om aztekerkrigere, at de overlevede uden nogen anden form for føde end chia på deres store erobringstogter. Frøene var så værdifulde for de indianske samfund i Sydamerika, at de blev brugt som en form for handelsvaluta.

Superfrøet blev siden glemt, men er i dette århundrede kommet frem fra gemmerne. Chia er sprængfyldt med essentielle fedtsyrer, proteiner og antioxidanter og anses i dag for at være på niveau med supermad som blåbær og ingefær.

Følg med de kommende dage, hvor jeg skriver flere indlæg om chiafrø og ligger en masse opskrifter op på bloggen, som man kan bruge som inspiration, hvis man har lyst 🙂

Follow my blog with Bloglovin

Forrige Indlæg Næste Indlæg

RELATEREDE INDLÆG

Ingen kommentarer

Skriv en kommentar